Preventie is de sleutel tot het voorkomen van een verstopte afvoer. Een verstopte afvoer kan leiden tot vervelende problemen in huis, zoals stankoverlast en lekkages. Gelukkig zijn er diverse manieren om een verstopte afvoer te voorkomen. Ten eerste is het belangrijk om te voorkomen dat er grote stukken vuil, zoals voedselresten, haren en vet, in de afvoer terechtkomen.

Om te voorkomen dat voedselresten in de afvoer belanden, is het aan te raden om een zeefje te plaatsen over de afvoer. Dit zeefje vangt de etensresten op en voorkomt dat ze in de afvoer terechtkomen. Daarnaast is het belangrijk om regelmatig de afvoer schoon te maken met een mengsel van warm water en azijn. Dit helpt om eventuele vetophopingen in de afvoer te verwijderen.

Verder is het verstandig om geen vet door de gootsteen te spoelen. Vet kan namelijk stollen in de afvoer en zo een verstopping veroorzaken. Giet het vet liever in een lege verpakking en gooi deze weg bij het restafval. Ook is het goed om regelmatig heet water door de afvoer te spoelen, dit helpt om eventuele vetresten weg te spoelen.

Tenslotte is het belangrijk om voorzichtig te zijn met chemische ontstoppingsmiddelen. Deze middelen kunnen namelijk schadelijk zijn voor zowel de afvoer als het milieu. Kies liever voor een milieuvriendelijk alternatief, zoals een ontstoppingsveer of een ontstoppingsbal. Mocht de afvoer toch verstopt raken, schakel dan een professionele loodgieter in om de verstopping te verhelpen.

Door bovenstaande preventieve maatregelen te treffen, kun je de kans op een verstopte afvoer aanzienlijk verkleinen en zo vervelende problemen in huis voorkomen. Voorkomen is immers beter dan genezen!