Lekkage in riolering voorkomen? Vernieuw of vervang je riolering

Het riool in huis fungeert als afvoersysteem voor alle sanitaire kamers en keukenleidingen. Ook de wasmachine en de droger zitten verbonden aan het rioolsysteem. Vele mensen hebben last van verstoppingen en lekkages in de riolering. Hoe dit te voorkomen? In dit artikel vertellen wij je er graag meer over.

 

Heb je last van terugkerende verstoppingen, dan is het raadzaam om eens te kijken of het oude rioleringssysteem nog functioneert. Hieronder leg ik je uit wat de voorzorgsmaatregelen, kenmerken en acties zijn bij een verstopt riool.

 

Voorkomen van verstopping

 

Je kunt een verstopping in de riolering voorkomen door geen etensresten door de afvoer te spoelen of door geen andere conserveringsmiddelen te deponeren in de afvoer, gootsteen of toilet.

 

Een ander advies om een verstopping te voorkomen is om bij het aanbouwen van het huis meteen een controle te doen of de rioolleidingen moeten worden vernieuwd. Voorkomen is beter dan genezen. Maar wat te doen als het te laat is?

 

Verstopte riolering

 

Een verstopte afvoer herken je aan onaangename stank van rotte eieren. Het is ook overduidelijk te zien aan het water dat niet wil weglopen. In de ergste gevallen overstroomt de boel.

 

Je kunt zelf vaak oordelen welke leiding is verstopt, maar je kunt vaak niet zien hoe ernstig de schade is. Moet de riolering worden vervangen door een nieuwe rioleringssysteem of gaat het om een defect in een klein stuk van de leiding?

 

Riolering vernieuwen of riolering vervangen?

 

Vooraleer je een riolering laat vernieuwen, is het slim om na te gaan of het gaat om een verstopping in een stuk leiding of dat het rioolsysteem verouderd is en toe is aan vernieuwing. Als het gaat om een verstopping bij één leiding, dan kun je vaak de leiding zelf ontstoppen door deze los te koppelen en schoon te maken of door een oplossingsmiddel te gebruiken in de leiding.

 

Werkt dit niet of heb je last van terugkerende verstopping, dan kun je best een gespecialiseerd ontstoppingsbedrijf inschakelen.

 

Hoe herken je grote rioleringsproblemen?

 

Als je last hebt van regelmatige verstoppingen in je riool, dan kun je het beste overwegen om de riolering te laten vernieuwen. De afvoerleidingen zijn zodanig verouderd dat er schade is ontstaan.

Een andere duidelijke indicatie van een rioleringsprobleem is schimmel en aanslag op aansluitingen in kruipruimtes en kelders.

 

Is er een verstopping of waterschade op meerdere plaatsen in huis, dan kan het gaan om een verzakking of veroudering van het leidingsysteem. Als meerdere afvoerleidingen verstopt zijn, zowel in de keuken als bij het toilet of de wasmachine, contacteer een riolering specialist.

 

 

Riolering vernieuwen

In plaats van de waterschade en stankoverlast telkens te moeten incasseren, kun je beter je geld uit geven aan een nieuw rioolsysteem. De kosten van de aanleg van het riool zijn de terugkerende kopzorgen, waterschade en terugkerende stank volledig waard. Een gespecialiseerd rioleringsbedrijf neemt de zorgen uit handen en uw riolering is voor tenminste tientallen jaren op orde.

Zelf de rioolleiding vervangen

Wanneer je zelf een deel van de riolering repareert, dan kunnen er in de overgang tussen de nieuwe en de oude onderdelen juist nieuwe problemen ontstaan. Dit kan komen door een verschil in leidingmaterialen. Laat dit dus ook zeker door een specialist bekijken vooraleer u zelf een leiding vervangt. Leidingen kunnen gemaakt zijn van de materialen gresbuis, gietijzer of PVC. Dus het vervangen van een stuk leiding geeft nog geen garantie dat het gehele rioleringssysteem lang blijft functioneren.

Reparatie van gescheurde buizen of verzakkingen is natuurlijk mogelijk, maar meestal is het naastgelegen, nog niet gerepareerde gebied, binnen de kortste keren ook aan de beurt.

Last van lekkages, of op zoek naar een specialist die de riolering kan vervangen of vernieuwen? Neem contact op met Riwela Rioleringswerken uit Den Bosch en krijg vrijblijvend advies.

 

Comment on this post*

Your email address will not be published.

Call Now ButtonBEL NU!