Wat is urinesteen precies?

Wat is urinesteen precies

Last van een verstopping?

Heeft u een verstopping, nare geurtjes, of een ander probleem met uw riolering?
Bel ons op 06-28996057

Urinesteen, hebt u daar al eens van gehoord? Waarschijnlijk niet, maar als u wilt weten wat het is, komt dat waarschijnlijk doordat u er nu (misschien) last van hebt.

Urinesteen ontstaat wanneer minerale zouten uit urine zich gaan hechten aan oppervlakken, vaak op het toilet. Deze minerale zouten bestaan uit verschillende soorten zouten, zoals magnesium, natrium, kalium en fosfor, samen met aanwezige kalken.

Deze zouten zijn essentieel voor levende wezens. Ons lichaam gebruikt wat het nodig heeft en de rest wordt afgevoerd via, u raadt het al, onze urine.

 

Hoe herkent u urinesteen?

Hebt u ooit die gele waas gezien die u in een toiletpot onder het wateroppervlak aantreft? U zou kunnen denken dat er niet goed is schoongemaakt, maar zelfs als u de toiletborstel gebruikt, blijft het zitten. Op dat moment hebt u te maken met urinesteen.

Een ander teken dat kan wijzen op urinesteen is wanneer het water of toiletpapier minder makkelijk wegloopt door de wc-afvoer. Het wc-papier kan zich namelijk gaan hechten aan de urinesteen in de afvoer.

U wilt natuurlijk zo snel mogelijk van die urinesteen af. Het ziet er niet fris uit en bovendien hechten allerlei bacteriën zich aan de aanslag, die zich snel kunnen verspreiden. Tijd voor actie dus, want het laatste wat u wilt is een verstopt toilet die (deels) veroorzaakt wordt door urinesteen.

 

Hoe verwijdert u urinesteen?

Hiervoor zijn verschillende middelen beschikbaar, zoals antikalkproducten, toiletreinigers en schoonmaakmiddelen. Maar voordat u aan de slag gaat, eerst een tweetal tips:

  • Draag handschoenen, want de aanslag van urinesteen is een bron van ziektekiemen. Het laatste wat u wilt bij het uitvoeren van deze klus.
  • Schep water uit het toilet. Dit is het water dat altijd achterblijft. Nu kunt u goed aan de slag met uw middelen.

Pak uw schoonmaakmiddelen en laat ze even intrekken. Zodra de aanslag week geworden is, kunt u het verwijderen. Dit kan met een schraper, bij voorkeur van hout of plastic om schade aan het glazuur van het toilet te voorkomen.

Als u dit gedaan hebt en het water loopt nog steeds niet goed weg, dan is het probleem groter. In dat geval moet de afvoerbuis gecontroleerd worden om de oorzaak te achterhalen.

 

Urinesteen in de afvoer

Als er veel urinesteen in de afvoer zit, moet een professioneel ontstoppingsbedrijf worden ingeschakeld. Zij gebruiken verschillende methoden, afhankelijk van de verstopping.

In het ergste geval moet de afvoerleiding vervangen worden, wat een kostbare klus kan zijn vanwege demontage- en breekwerk.

Er kan ook een schraper gebruikt worden die door de afvoerbuis gaat. Hierbij wordt vaak een ketting gebruikt die op en neer bewogen wordt. Dit is echter niet zonder risico, omdat er beschadigingen aan de buis kunnen ontstaan.

Ten slotte is er de methode van frezen, waarbij een frezer gebruikt wordt om het materiaal dat zich aan de afvoerbuis heeft gehecht, zoals urinesteen, te verwijderen. Er zijn verschillende soorten frezen voor diverse leidingen, variërend van 75 mm tot 200 mm.

 

Samenvattend

Urinesteen ontstaat door minerale zouten die ons lichaam afvoert en die zich hechten aan oppervlakken. U herkent het aan de bruine aanslag die moeilijk te verwijderen is. Als dit alleen in het toilet zit, kunt u zelf actie ondernemen om het te verwijderen. Als het in de afvoer zit, moet een professioneel ontstoppingsbedrijf worden ingeschakeld. Zij hebben verschillende technieken tot hun beschikking, zoals het gebruik van een ketting, het frezen van de afvoer of zelfs het volledig vervangen van de afvoer.