Wat is de rol van een sifon?

Wat is de functie van een sifon

Last van een verstopping?

Heeft u een verstopping, nare geurtjes, of een ander probleem met uw riolering?
Bel ons op 06-28996057

Een sifon vervult een belangrijke functie door geuren tegen te houden, waardoor ze niet uit het riool ontsnappen. Feitelijk fungeert een sifon als een soort waterslot. Een vergelijkbaar principe wordt toegepast in het bekende toilet, waar het water in de pot voorkomt dat rioolgeuren zich verspreiden in huis. Deze zwanenhalsstructuur wordt vaak gebruikt in diverse vormen en ontwerpen.

Er bestaan verschillende types en designs van sifons voor wastafels, zoals:

  • De bekersifon
  • De P-sifon
  • De buissifon
  • De U-sifon
  • De S-sifon

De diversiteit aan types en ontwerpen is evident in vrijwel elk huis. Een standaardsifon bevindt zich doorgaans onder de gootsteen in de keuken, terwijl een andere variant onder de wastafel in de badkamer te vinden is. Sifons die zichtbaar zijn, hebben vaak een luxere uitstraling dan diegenen die verborgen zijn. Bij de keuze van een sifon is het belangrijk om rekening te houden met de richting van de afvoer, of deze nu de vloer of de muur ingaat. Dit bepaalt welk type sifon geschikt is. Bij een muurafvoer moet ook de hoogte van de afvoer in overweging worden genomen; de buis vanaf het sifon naar de muur moet iets lager liggen om een goede waterafvoer te waarborgen en verstoppingen te voorkomen.

 

Verschillen tussen een badsifon en een douchesifon

Het sifon onder een douchebak verschilt van dat onder een wastafel, voornamelijk vanwege de beperkte ruimte onder een douchebak. Douchesifons zijn meestal verlaagd en verkrijgbaar in verschillende maten, afhankelijk van de diameter van het afvoergat in de douchebak. Een badsifon is ook verlaagd, maar heeft meestal een extra aansluiting. In baden is een overloop aanwezig om te voorkomen dat het bad overloopt als de kraan wordt vergeten. Deze overloop is verbonden met het sifon via een buis of slang.

Andere soorten sifons omvatten:

  • Douchesifon
  • Badsifon met stop
  • Badsifon met draaiknop

Een badsifon met draaiknop bevat een waste-inrichting die via een kabel aan de draaiknop is verbonden. Door aan de knop te draaien, kan de stop omhoog of omlaag worden bewogen.

 

Stankafsluiting in een douchegoot

In een douchegoot met een zijdelingse aansluiting bevindt zich een bakje met een open onderkant en een rond buisje aan de zijkant. Het water moet onder dit bakje doorstromen om in de iets hoger gelegen afvoer te komen. Het laagje water dat in de goot achterblijft, fungeert als waterslot en voorkomt dat rioolgeuren de badkamer binnendringen. Bij een douchegoot met een onderaansluiting wordt een bakje met een soort trechter in de afvoer van de goot geplaatst.

 

Verzorging van de sifon

Een sifon die weinig wordt gebruikt, kan gaan stinken. Dit komt doordat het onderste gedeelte altijd met water gevuld moet zijn, wat vuilophoping van haren, vet en andere onzuiverheden in de loop van de tijd kan veroorzaken. Dit kan leiden tot verstoppingen en onaangename geuren.