Verstoppingen voorkomen. Wat u zelf kunt doen.

Wat kun je zelf doen aan een verstopping

Last van een verstopping?

Heeft u een verstopping, nare geurtjes, of een ander probleem met uw riolering?
Bel ons op 06-28996057

Voorkomen is beter dan genezen, zo luidt het bekende gezegde. En dit geldt zeker ook voor het voorkomen van verstoppingen. Maar wat kunt u precies doen om verstoppingen te voorkomen? We hebben een aantal maatregelen op een rijtje gezet, want vaak blijkt menselijk gedrag de oorzaak te zijn van verstoppingen.

 

Gooi geen vet- en etensresten in welke afvoer dan ook

Verstoppingen van het riool komen het meest voor, maar wat eraan voorafgaat is cruciaal voor het voorkomen van verstoppingen. Mensen zijn vaak zelf de oorzaak van verstoppingen door keuken- of toiletafvoeren vol te gooien met vet- en etensresten, waardoor ze verstopt raken. Ook vergeten ze vaak om de afvoer zorgvuldig door te spoelen, waardoor verstoppingen ontstaan. Zorg ervoor dat u vet- en etensresten zoveel mogelijk in de prullenbak gooit.

 

Gooi geen verf- en olieresten of ander soort afval in de afvoer

Verf- en olieresten kunnen een slijmspoor achterlaten in de afvoer. Bovendien kunt u dergelijke stoffen beter niet door de afvoer spoelen vanuit milieuoogpunt. Wees voorzichtig met resten van klusjes of hobby’s! Gebruik uw afvoer niet als afvalbak!

 

Gebruik niet te veel toiletpapier

Sommige mensen gebruiken vaak te veel toiletpapier om hun behoeften door te spoelen. U merkt dit bijvoorbeeld doordat er na het doorspoelen van het toilet nog toiletpapier achterblijft. Als dit langdurig gebeurt, kan dit ernstige gevolgen hebben, zoals een overstroming in huis omdat het water over de rand van het toilet loopt. Dit kan aanzienlijke kosten met zich meebrengen, zoals permanente schade aan vloeren op lange termijn.

 

Gooi geen maandverband, vochtige doekjes, tampons of luiers in het toilet

Maandverband, vochtige doekjes, tampons of luiers horen niet in het toilet te worden gegooid. Sommige mensen lijken dit maar niet te begrijpen en blijven vasthouden aan gewoontes die uiteindelijk overlast veroorzaken. De opmerking “Dat doe ik altijd zo” is geen geldige reden voor dergelijk gedrag. Het vasthouden aan verkeerde gewoontes kan namelijk de oorzaak zijn van alle problemen.

Extra tip: Zorg ervoor dat u altijd wat soda en een plopper in huis heeft! Soda is een van de middelen die direct effectief is bij een verstopte afvoer. Een paar keer goed spoelen met soda kan verstoppingen voorkomen. Een plopper kan kleine verstoppingen (tijdelijk) oplossen.

 

Samengevat

  • Gooi geen vet- en etensresten in welke afvoer dan ook!
  • Gooi geen verf- en olieresten of ander soort afval in de afvoer!
  • Gebruik niet te veel toiletpapier!
  • Gooi geen maandverband, vochtige doekjes, tampons of luiers in het toilet!
  • Zorg ervoor dat u altijd soda en een plopper in huis heeft!