Rioolvliegjes in huis? Mogelijk een teken van verstopping!

Rioolvliegjes op buis

Last van een verstopping?

Heeft u een verstopping, nare geurtjes, of een ander probleem met uw riolering?
Bel ons op 06-28996057

Heeft u last van die vervelende rioolvliegjes in huis? U wilt deze natuurlijk zo snel mogelijk uit uw woning verwijderen, vooral omdat deze insecten zich bijzonder snel voortplanten. Een enkel vrouwelijk rioolvliegje kan namelijk dagelijks wel zo’n 200 eitjes leggen, wat betekent dat hun aantal snel kan toenemen zonder dat u het merkt. In eerste instantie nestelen ze zich op plekken die niet direct zichtbaar zijn, maar zodra de kolonie zich uitbreidt, worden ze wel degelijk zichtbaar in uw woning.

Hoewel ze hinderlijk kunnen zijn, hebben rioolvliegjes ook een nuttige functie! Hoezo zult u denken? Ik heb vooral last van ze. Nou, dat zit zo. Rioolvliegjes zoeken naar plekken waar zich al enige tijd organisch afval ophoopt. Na verloop van tijd begint dit afval te rotten, vooral in vochtige omstandigheden, wat resulteert in een onaangename stank. Deze omstandigheden zijn echter ideaal voor rioolvliegjes. Maar waar zit dan het nuttige deel, vraagt u zich af? Organisch afval ontstaat niet zomaar. Het wijst vaak op verstoppingen, beschadigingen aan het rioolstelsel of bijvoorbeeld overstromingen in kruipruimtes als gevolg van een defect rioolstelsel. Op deze manier hebben rioolvliegjes een signaleringsfunctie.

 

Hoe herkent u rioolvliegjes?

Een afbeelding zegt meer dan 1000 woorden. Als de vliegjes op de foto bovenaan deze pagina lijken op wat u tegenkomt, dan heeft u waarschijnlijk te maken met rioolvliegjes:

Overigens, als u denkt dat rioolvliegjes vliegen zijn, dan heeft u het mis. Technisch gezien behoren ze tot de mugachtigen. De officiële naam is mugmot, maar door de jaren heen heeft het beestje verschillende andere namen gekregen, zoals motvliegje, drekvliegje of aalputmotje.

 

Waar zijn rioolvliegjes te vinden?

Rioolvliegjes zijn te vinden in en rondom het huis, met name op warme, vochtige plekken en/of plekken waar organisch afval zich ophoopt (en verstoppingen gaan vaak gepaard met organisch afval). Deze locaties bieden ideale broedmogelijkheden voor de insecten. Denk hierbij specifiek aan vijvers, regentonnen, mesthopen, kruipruimtes, dakgoten (die niet zijn gereinigd), afvoeren van toiletten, douches of badkuipen en wastafels.

 

Wees op uw hoede voor bacteriën!

Hoewel rioolvliegjes niet bijten, dragen ze wel bacteriën met zich mee. Dit komt door de locaties waar ze verblijven, maar ook door hun behaarde vleugels, waar bacteriën gemakkelijk aan kunnen blijven kleven en zo overgedragen kunnen worden op mensen en dieren. Dit kan ernstige ziekten veroorzaken en dat wilt u natuurlijk voorkomen. Daarnaast veroorzaken deze insecten veel overlast en bieden ze een onaangenaam beeld. Het is niet prettig om bezoekers te ontvangen terwijl uw toilet bijvoorbeeld vol zit met rioolvliegjes.

Mogelijke verstoppingen verhelpen Als u last heeft van rioolvliegjes en deze wilt bestrijden, begin dan met het vaststellen van mogelijke verstoppingen. Afhankelijk van waar de insecten zich bevinden, kunnen we de meest logische plaats identificeren waar een verstopping zich kan voordoen. Met behulp van camera’s kunnen we uw afvoersysteem onderzoeken en in kaart brengen. Daarnaast beschikken we over verschillende andere methoden om mogelijke verstoppingen op te sporen en te verhelpen. Zodra een verstopping is verholpen, is het zaak om de aanwezige rioolvliegjes te verwijderen.

Enkele tips hiervoor zijn:

  • Dek putten goed af met een deksel.
  • Problemen met het riool, zoals kleine scheurtjes in de leidingen, moeten zo snel mogelijk worden gerepareerd.
  • Reinig regelmatig uw dakgoten. Bladeren die in dakgoten terechtkomen, gecombineerd met modder, vormen een ideale voedingsbodem voor rioolvliegjes.
  • Zorg ervoor dat de kruipruimte in uw huis (indien aanwezig) zo droog mogelijk blijft.

 

Heeft u hulp nodig om van rioolvliegjes af te komen? Neem dan contact met ons op.