Oorzaken van afvoerverstoppingen en hoe ze te voorkomen

Oorzaken van afvoerverstoppingen en hoe ze te voorkomen

Last van een verstopping?

Heeft u een verstopping, nare geurtjes, of een ander probleem met uw riolering?
Bel ons op 06-28996057

Wat zijn nu de grootste en meest voorkomende oorzaken van afvoerverstoppingen in en rondom uw huis en belangrijker nog, hoe kunt u ze voorkomen. Niemand zit er op te wachten, maar toch komen ze voor: allerlei soorten afvoerverstoppingen. Het water kan tot aan uw enkels in de woonkamer staan, maar meestal is dat niet het geval. Er is wat fout gegaan, of men is nalatig geweest. In iedere leiding (afvoer) kan een verstopping zitten of komen. Vuil en vet hecht zich aan de binnenzijde van een afvoerbuis. De diameter van de buis wordt zo kleiner en kleiner. Mensen en dieren laten vaak haren vermengd met zeep achter in de afvoerbuis. Ook etensresten kunnen de doorgang blokkeren.

Afvoerverstoppingen komen voor in vele verschijningen en kennen een groot aantal oorzaken. Menselijk gedrag speelt vaak een grote rol, maar ook het weer of klimaat is van invloed. Natuurlijk is ook materiaal niet altijd bestendig. Kortom, u kunt het vaak zo gek niet bedenken!

Om overzicht in de chaos te scheppen hebben we de verstoppingsproblemen onderverdeeld in 4 categorieën:

  1. Menselijk gedrag
  2. Weersomstandigheden en materiaalmanco
  3. Matigheid en voorzorg
  4. Geloof en vertrouwen

Vaak doen zich problemen voor waarbij meerdere oorzakelijke verbanden dienen te worden gelegd.

 

Menselijk gedrag

Kinderen

Vaak wordt er speelgoed gevonden in de afvoer van een toilet. Kinderen zijn vaak met hun aandacht nog in de speelkamer, maar intussen hebben ze allerlei dingen om handen. Veel kinderen zijn nog niet zo bekwaam in het meesteren van de stoelgang. Dikwijls kan het voorkomen dat ze een toiletblokje laten vallen in de pot. Dit veroorzaakt vroeg of laat een verstopping.

Telefoons

Pas ook op met telefoons. Het gebeurt steeds vaker dat ze in de toiletpot verdwijnen. U zal de eerste niet zijn die zijn of haar telefoon in de toiletpot laat vallen, en tevens niet de eerste die het toestel ook nog eens doorspoelt. Kinderen gaan verre van verantwoordelijk om met kostbare gebruiksgoederen. Maar evenwel geldt dit natuurlijk voor volwassenen. Een iPhone kan niet zwemmen.

Gel

In de badkamer maakt men gebruik van gel, maar dat plakt graag aan. Dat is er de functie van, maar bij verkeerd gebruik van gel, liggen verstoppingen op de loer. Haren plakken er graag aan vast en vormen bolletjes vuil. Wasbakken worden dagelijks gebruikt waardoor vuil en vet onvermijdelijk de kop op steekt.

De vaat

Borden in de vaatwasser zetten waar de aardappelen nog aanhangen is geen goed idee! Toch komt het geregeld voor dat op deze wijze verstoppingen ontstaan. Vaatwassers zijn heel zuinig in waterverbruik, maar dat brengt met zich mee dat soms het vuil niet geëlimineerd wordt. Vuil en vet hoopt zich dan op. Een vaatwasser is niet bedoeld als dumpplek voor vuil. Beter is het tevoren de grootste pannen eerst te schonen, eer u ze in de vaatwasser plaatst.

Heeft u bij regelmatig gebruik van het riool toch last van verstoppingen, spoel dan uw afvoer eens per maand goed door met warm water en soda. Het riool dient alleen gebruikt te worden waarvoor het is bedoeld. Dat betekent, dat wat uit het menselijk lichaam komt, er door afgevoerd mag worden.

De gootsteen als afvalbak

Hoe vaak gebeurt het niet dat iemand fruitresten simpelweg in de gootsteen deponeert. Pitten en schillen klitten in de afvoer samen en zorgen vervolgens voor problemen. Gootstenen en toiletten zijn niet bedoeld als afvalbak. Toiletten worden regelmatig smerig achtergelaten. De verantwoordelijken hebben dan een ongelukje gehad of hebben zich uiterst onzorgvuldig, dan wel onverantwoord gedragen. Met andere woorden: ze hebben er een smeerboel van gemaakt. In deze tijd zijn basisnormen en waarden vaak ver te zoeken. U moet jongvolwassenen instrueren hoe goed om te gaan met het toilet. Dat het een plaats is waar mensen naar terugkeren. Dat u er geen vuiligheid kan achterlaten.

Geen vochtige doekjes in de toiletpot

Vochtige toiletdoekjes horen niet in de toiletpot te verdwijnen. Ook al staat er vaak een logo van een toiletpot op, zo horen niet door de wc gespoeld te worden en zijn vaak een van de vele oorzaken van afvoer verstoppingen. Hetzelfde geldt voor schoonmaakdoekjes, babydoekjes, bollendoekjes, snoetenpoetsers en doekjes om make-up te verwijderen. In de vuilnisemmer ermee!

Chemicaliën

Droog toiletpapier en alles wat door de zeefje in de spoelbak kan, mag in het riool. Veel andere stoffen zijn schadelijk voor de riolering en rioolwaterzuivering. Voorbeelden hiervan zijn: oude medicijnen. Die dient u in te leveren bij de apotheek. Olie of frituurvet wordt ook nog wel eens in de wc of gootsteen geloodst. Dit hoort niet. Verf, terpentine, zoutzuur en andere chemicaliën, horen niet in het riool, maar dienen bij de gemeente worden ingeleverd. Het is klein chemisch afval.

 

Weersomstandigheden en materiaalmanco

Daken en hun afvoer raken vaak in de herfst verstopt met takjes en bladeren. Regenpijpen geraken overbelast of uit hun gelid door een rukwind of storm. Tegen overmacht doet u niets. Het hangt van het weer af of zaken heel blijven. Bepaalde leefgebieden hebben vaker last van het weer en klimaat dan andere.

Houd uw dakgoten schoon Ieder huis heeft onderhoud nodig. Een wezenlijk onderdeel is de afvoer op het dak. Takjes van bomen vallen erin. Bladeren dwarrelen erin. Resten die van het dak afspoelen belanden meestal direct in de dakgoot. Het voorkomen van een verstopping begint daarom ook met een schone dakgoot.

Slijtage of constructiefout

Het kan een constructiefout zijn bij de oplevering van een nieuwbouwhuis, maar oude huizen krijgen geregelder last van de riolering. Er is dan een deel van de fundering verzakt, of een buis dusdanig dicht geslipt met rotzooi, dat de afvoer van het water en vuil niet goed meer tot stand komt.

 

Matigheid en voorzorg

Regelmatig reinigen van afvoerputjes, wasbakken en sifons is voorbehouden Goed onderhoud is belangrijk in voorkomen van verstoppingen. Zowel voor afvoerputjes, wasbakken en sifons geldt dit extra, omdat deze met regelmaat gebruikt worden en dus ook regelmatig dienen te worden geschoond. Om urinesteen te voorkomen dienen ook toiletten regelmatig gereinigd te worden. Urinesteen kan een belangrijke medeoorzaak zijn in geval van een toiletverstopping.

U dient de toiletverfrisser op een correcte wijze te plaatsen Wanneer u de toiletverfrisser verkeerd in de toiletpot aanbrengt, kunnen er zijn allerlei restanten ophopen. Die kunnen vervolgens samen weer zorgen voor een verstopping, indien ze loslaten. Lees daarom voor het aanbrengen van een toiletverfrisser altijd eerst de verpakking om problemen te voorkomen.

Het te vaak gebruiken van ontstoppingsmiddel is niet goed voor uw afvoer en uw afdichtingsringen. De afvoer gaat er aan kapot, maar ook is het heel slecht voor het milieu. Er kan zoutzuur en zwavelzuur in zitten. Het helpt vaak beter om eens per maand warm water met soda te gebruiken.

Gebruik een plopper om een verstopping tegen te gaan Het beste kunt u een plopper maar ten alle tijden gereed hebben staan. U weet nooit wanneer de nood aan de man is. Een ongelukje zit in een klein hoekje. Overigens probeert de professional elke verstopping ook eerst te verhelpen met deze beproefde en aloude methode.

Het is raadzaam om een loodgieter met verstand van zaken erbij te roepen, indien u vermoedt dat er sprake is van een verstopping.

 

Geloof en vertrouwen

Mensen lezen de raarste dingen op het internet. Koffie prut helpt u heus niet van een verstopping af, het zorgt er eerder voor dat uw afvoer nog meer verstopt raakt. Op Youtube zijn tegenwoordig allerlei tips te vinden die werken, maar ook de plaatselijke bouwmarkt weet raad. Maar let op, niet alles is de gouden tip omdat het op internet staat!

U dient niet teveel toiletpapier te gebruiken

Een welbekende spreuk rondom gebruik van toiletpapier is: ‘Denk niet na bij het laatste vel, wie na mij komt, die redt zich wel.’ Praktijk leert dat wie na de laatste gebruiker komt, zich lang niet altijd redt.’ In dat geval voert men blijkbaar allerlei pragmatische oplossingen uit, waar we liever het bestaan niet van kennen. Proper toiletgebruik is ook een wezenlijk onderdeel van de opvoeding, en gaat zelfs zo ver dat het een cultureel gebonden aangelegenheid is. In veel landen maakt men gebruik van een bidet, waarin bijvoorbeeld de voeten gewassen kunnen worden.

In sommige culturen reinigen ze na een grote boodschap hun billetjes met water uit de kraan. In andere, zoals de onze maakt men gebruik van toiletpapier. Daar wordt eveneens in andere culturen weer om geginnegapt. Het idee dat u uw feces enkel uitsmeert leeft daar. Feit is wel dat hen niet verweten kan worden dat ze te veel toiletpapier zouden gebruiken.

Gemeenschappelijk of particulier

Rioolverstoppingen kunnen tot stand komen op uw eigen erf, maar kunnen ook veroorzaakt worden door gemeentelijk falen, waarbij de riolering in stad of dorp niet voldoet aan de voorschriften. Er kan een ophoping in de afvoerbuizen tot stand gekomen zijn. Als uw afvoer steeds verstopt is, kan dit erg vervelend zijn.

Uw verstopping kan een particulier probleem zijn, maar tevens kan het zijn dat meerdere rioolaansluitingen niet werken. Sommige gemeenten hebben hiermee te maken. De riolering in die gebieden werken dan niet goed meer. Ze kunnen verouderd of verstopt zijn. Licht het probleem dus niet bij u, maar verdenkt u de openbare orde ervan dat zij werkzaamheden nalaten te plegen, dan dient u contact op te nemen met deze gemeente. Er komen namelijk vaak kosten bij kijken. Die kosten kunt u dan verhalen op de gemeente.

Gemeenten gaan verschillend om met verstoppingen. Het is dus zaak om eerst uit te zoeken wie er precies aansprakelijk in het specifieke geval. Om te achterhalen waar de ontstopping precies zit, dient men de afvoerbuis in veel gevallen op te graven. Bij een goed doorlopende rioolbuis, kan het zijn dat het probleem verderop ligt, bij het riool van de gemeente. Die is dan ook aansprakelijk. De kosten moeten dan door de gemeente gedragen worden.