Is de aanwezigheid van rioollucht in huis schadelijk voor de gezondheid?

Is de aanwezigheid van rioollucht in huis schadelijk voor de gezondheid

Last van een verstopping?

Heeft u een verstopping, nare geurtjes, of een ander probleem met uw riolering?
Bel ons op 06-28996057

Het ervaren van een onaangename rioollucht (rioolstank) in huis is niet alleen hinderlijk, maar roept ook de vraag op of het schadelijk is voor de gezondheid. Het eenvoudige antwoord hierop is JA. In dit artikel zullen we uitleggen waarom dit het geval is en waarom het belangrijk is om dit probleem snel aan te pakken.

 

Wat is rioollucht eigenlijk?

Aanvankelijk kan het lijken alsof rioollucht niet veel kwaad kan, totdat de stank ondraaglijk wordt en je besluit om een ontstoppingsbedrijf in te schakelen. Het is echter raadzaam om direct actie te ondernemen zodra je een rioollucht in huis ruikt, omdat deze lucht bestaat uit verschillende ongezonde gassen die schadelijk kunnen zijn bij inademing. Methaan en waterstofsulfide zijn de voornaamste gassen, waarbij vooral waterstofsulfide zeer gevaarlijk is vanwege zijn giftige eigenschappen. Blootstelling aan hoge concentraties kan leiden tot diverse gezondheidsproblemen, zoals hoofdpijn, misselijkheid, longembolie, bewusteloosheid, irritatie en schade aan de ogen, verminderd reukvermogen en zelfs overlijden.

 

Wat veroorzaakt rioollucht in huis?

Het ervaren van rioollucht in huis duidt meestal op onderliggende problemen, zowel binnen de woning zelf als in de gemeentelijke riolering. Enkele mogelijke oorzaken van deze onaangename geur zijn onder andere:

  • Scheuren of verzakkingen in het riool waardoor gassen ontsnappen.
  • Een verstopt riool waardoor afvalstoffen in het riool achterblijven.
  • Verstopping van de ontluchtingskoker.
  • Verstoppingen of lekkages in het gemeentelijk riool.
  • Rioollucht die via openstaande deuren en ramen binnenkomt, bijvoorbeeld vanuit aangrenzende woningen.

 

Waar komt de rioollucht vandaan in huis?

Rioollucht kan zich op verschillende locaties in huis manifesteren, wat vaak al iets zegt over de mogelijke oorzaak. Bijvoorbeeld, als de rioollucht zich in de badkamer bevindt, kan er een probleem zijn met de afvoer van de wastafel, douche of bad. Merk je dat water minder gemakkelijk wegloopt? Dit zijn vaak de eerste tekenen van beginnende verstoppingen. Problemen met de sifon, ook wel bekend als de zwanenhals, komen ook vaak voor. Als deze droog komt te staan, kan rioollucht het huis binnendringen, vooral op plaatsen waar lang geen water is gebruikt.

Het kan ook voorkomen dat de rioollucht zich door het hele huis verspreidt, wat moeilijker te lokaliseren is. Mogelijke oorzaken hiervan zijn onder andere een verstopt riool onder het huis, verzakkingen in het rioleringssysteem of problemen met ontluchting in de kelder of kruipruimte, waardoor de stank niet kan ontsnappen.

 

Conclusie

Rioollucht in huis kan schadelijk zijn voor de gezondheid vanwege de aanwezigheid van giftige gassen. Het is essentieel om de oorzaken van deze geur snel te achterhalen om verdere problemen te voorkomen. Zorg ervoor dat je ramen en deuren openzet om de lucht te laten ontsnappen, tenzij de stank van buitenaf komt.