Hoe onstop je een gootsteen zonder ontstopper?

Verstopte gootsteen

Last van een verstopping?

Heeft u een verstopping, nare geurtjes, of een ander probleem met uw riolering?
Bel ons op 06-28996057

Veel mensen hebben het meegemaakt: een verstopte gootsteen. Het kan erg frustrerend zijn, vooral wanneer je geen ontstopper bij de hand hebt. Gelukkig zijn er verschillende manieren om een gootsteen te ontstoppen zonder het gebruik van chemische ontstoppingsmiddelen. Hier zijn enkele handige tips en trucs die je kunt proberen:

1. Begin met het verwijderen van eventuele zichtbare blokkades, zoals voedselresten of haren, die de afvoer kunnen blokkeren. Gebruik indien nodig een tang of een pincet om deze blokkades te verwijderen.

2. Giet kokend water door de afvoer. Het hete water kan helpen bij het oplossen van vetophopingen die de verstopping veroorzaken.

3. Meng gelijke delen azijn en baking soda en giet dit mengsel in de afvoer. Laat het bruisen en borrelen gedurende minstens een half uur voordat je het wegspoelt met warm water. Dit kan helpen bij het losmaken van de verstopping.

4. Gebruik een plopper om de verstopping los te maken. Plaats de plopper over de afvoer en pomp krachtig op en neer. Herhaal dit enkele keren totdat het water weer vrij begint te stromen.

5. Maak een mengsel van zout en heet water en giet dit langzaam in de afvoer. Laat het mengsel een paar uur intrekken voordat je het wegspoelt met warm water. Het zout kan helpen bij het oplossen van vet- en vuilophopingen.

6. Als de bovenstaande methoden niet werken, kan het zijn dat de verstopping dieper in de leiding zit. In dat geval kun je een flessenborstel gebruiken om voorzichtig de afvoerpijp te reinigen en de verstopping los te maken.

Met deze eenvoudige tips en trucs kun je vaak een gootsteen ontstoppen zonder het gebruik van agressieve chemicaliën of een ontstopper. Het is belangrijk om regelmatig onderhoud te plegen aan je afvoer om verstoppingen te voorkomen. Als de verstopping aanhoudt of als je te maken hebt met een ernstige verstopping, is het raadzaam om een professional in te schakelen voor verdere hulp.